مشکلات اجتماعی نوجوانان در سنین 13 تا 19 سالگی شروع می شود و به طور روزانه با نگرانی هایی روبرو هستند، زیرا این مرحله ناخوشایند ترین مرحله رشد زندگی آن ها است. در این دوران، نوجوانان در معرض برخی کشمکش های بیرونی و درونی قرار می گیرند. بسیاری از نوجوانان احساس می کنند که درک درستی ندارند و این حیاتی است که احساسات و افکار آنها تایید شود. برای آگاهی بیشتر درباره مشکلات اجتماعی نوجوانان تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
اثرات مشکلات اجتماعی بر نوجوانان
مشکلات نوجوان ممکن است در این دورن اصلا شبیه به هم نباشد و باتوجه به شرایط زندگی و محیطی که نوجوان در آن قرار دارد، مشکلات اجتماعی به صورتی متفاوت در وی بروز کند و حتی در برخی از آن ها باعث کسب تجربه بیشتر و موفقیت شده و در برخی دیگر عامل شکست و تاثیرات منفی روی آن ها شود.
اثرات مشکلات اجتماعی بر نوجوانان عموما شامل موارد زیر می شود:
- اعتیاد
- مصرف دخانیات و مصرف سیگار
- حاملگی در نوجوانی
- کاهش عزت نفس
- عصبی شدن
- بروز رفتارهای نامناسب و گستاخانه
مهم ترین مراحل درمانی مشکلات اجتماعی نوجوان
تشخیص مشکل نوجوان
ابتدا یک روانشناس خوب نوجوانان، مشکلات را ریشه یابی می کند، نشانه های موثر از مشکلات اجتماعی را در نوجوان باید پیدا کند، بنابراین بررسی های لازم در اموری از جمله: الگوی خواب، عادات غذایی، فعالیت های روزانه نوجوان، وضعیت درسی در مدرسه، نشانه های افسردگی و رفتار وی با اطرافیان و .. بررسی می شود.
مراقبت و تشخیص در این مرحله می تواند بسیار مهم و کمک کننده به درمان باشد.
درک وضعیت و احساسات نوجوانان
بلوغ و دوره نوجوانی بخش مهمی از تجربیات و دوران زندگی هر فرد است،اطرافیان، والدین و بزرگسالان نقش مهمی در حفظ اسرار، حریم شخصی، خشم، سردرگمی، حس حسادت، نگرش های متفاوت و..آن ها دارند، و درک نوجوانان واحساسات آن ها توسط اطرافیان و روانشناس بسیار مهم است.
انتقال آگاهی و دانش
صحبت کردن با فرزندان و طریقه آگاهی دادن آن ها نسبت به مشکلات و اتفاقات اجتماعی اطراف آن ها بسیار مهم است و می تواند بسیاری از حوادث درآینده و طریقه مقابله فرد با اجتماع را بهبود دهد.
توجه
نظر یا تصمیمات نوجوانان باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس او می شود. توانایی اکثر جوانان برای ایجاد عزت نفس مثبت تحت تاثیر زندگی خانوادگی و انتقاد والدین قرار می گیرد. داشتن احترام متقابل به ایجاد پیوند قوی تر بین والدین و کودک کمک می کند.
اعتماد و پذیرش
اعتماد اساس هر رابطه است. بازجویی نوجوانان، زمانی که با دوستان خود وقت می گذرانند، این امر باعث ایجاد رفتار های سرکشی مانند دروغ گفتن، دزدی، مخفی شدن و بی احترامی می شود. این مهم است که نوجوانان خود را همانطور که هستند بپذیرند و در وجود آن ها اعتماد ایجاد کنید. این موضوع به آن ها کمک می کند تا بتوانند به خود و کسانی که در محیط نزدیکشان هستند، اعتماد کنند.
ارتباطات و فضای امن
یک کانال ارتباطی روشن، فرصت های زیادی را در اختیار شما قرار می دهد. این موضوع نه تنها رابطه را تقویت میکند، بلکه به کودک شما کمک می کند تا در مورد موضوعات حساس مانند قلدری، فشار همسالان و بدرفتاری به والدین خود اعتماد کند. والدین باید آزادانه با نوجوانان خود در مورد برخی از مشکلات رایج نوجوانان مانند آشنایی، رابطه جنسی، مواد مخدر و الکل صحبت کنند.
ناتوانی در صحبت کردن است در مورد نکات خوب و بد است، که منجر به گام های اشتباه از روی کنجکاوی می شود. استفاده موثر از ارتباطات باعث ایجاد اعتماد، احترام و پذیرش بین نوجوانان و والدین می شود.
به دنبال کمک بودن
توانمندی نوجوانان در مورد کمک گرفتن حتی در غیاب والدین بسیار مهم است. به همان اندازه مهم است که والدین از نیازها و محدودیت های خود آگاه باشند و برای جستجو یا پذیرش کمک آماده باشند.
نگرانی هایی که امروزه نوجوانان با آن مواجه هستند، متنوع است، اما در بسیاری از موارد به هم مرتبط است. والدین باید به خوبی از نگرانی های نوجوانان امروزی که با آن مواجه هستند، آگاه باشند. بهترین دوست آن ها باشند و آن ها را راهنمایی کنند. سال های بین 13 تا 19 سالگی معمولا به عنوان زمان های پرتلاطم طبقه بندی می شود، زیرا کودکان از نظر رشد جسمی و ذهنی تغییرات زیادی را تجربه می کنند. یکی از بهترین گزینه ها این است که با همدلی و عشق با این نگرانی ها روبه رو شوید.
چگونه با نوجوان خود صحبت کنیم؟
مطرح کردن هر موضوع دشواری با نوجوانان خود می تواند احساس ناراحتی کند. احتمال نوجوان شما به یک صحبت طولانی و سوالات مستقیم زیاد پاسخ خوبی نخواهد داد. اما گفت و گو با نوجوانان در مورد مسائل دشوار چیزی نیست که نباید از آن دوری کرد.
حتی زمانی که به نظر می رسد، آن ها به شما گوش نمی دهند، شما تاثیرگذارترین فرد در زندگی نوجوانان خود هستید. والدین باید به آنچه نوجوانان می گویند گوش دهند. سعی کنید در مورد مسائل آن ها قضاوت نکنید و انتظارات و نظرات خود را روشن کنید. مهم است که نوجوان شما را درک کند، که شما رفتار های خاصی را نمی پذیرید و محدودیت ها و عواقب آن را بشناسند.
توجه: بی توجهی یک عامل بسیار مهم و تاثیر گذار برنوجوانان است و می تواند در مقابله نوجوان با مشکلات اجتماعی کمک کننده و موثر باشد.
بسیاری از مشکلات و اختلالات را می توان با نوروفیدبک درمان کرد
مهم ترین مشکلات اجتماعی نوجوانان
- افسردگی
میزان افسردگی روز به روز در نوجوانان در حال افزایش است، اما اختلالات افسردگی قابل درمان است اما برای دستبیابی به آن باید با یک روانشناس خوب برای نوجوانان، مشاوره کرد.
- فعالیت جنسی
- استفاده از مواد مخدر و الکل
بسیاری از نوجوان درگیر مصرف مواد مخدر هستند در حالی که ممکن است اطرافیان از آن بی اطلاع باشند.
- تناسب اندام
احساس نارضایتی ازاندام، وضعیت ظاهری در این دوران بسیار شایع است.
- مشکلات تحصیلی
مشکلات اجتماعی نوجوانان در این دوران، مشکلاتی در مدرسه و محل تحصیل خود با تحصیل و یا اطرافیان پیدا می کنند.
- رسانه های اجتماعی
با وجود فوایدی که رسانه های اجتماعی دارند، نمی توان اثرات مخرب آن ها را درنظر نگرفت. مشاهده برخی از تصاویر نامناسب اخلاقی و یا خشونت دراین نوع فضاها و یا برقراری ارتباط با افراد نامناسب می تواند خطرات جبران ناپذیری را به نوجوان وارد کند.
والدین و اطرافیان باید در مورد فعالیت جنسی نوجوانان، نظارت داشته باشند. ( مشکلات جنسی کودکان و نوجوانان)
برای درخواست مشاوره تلفنی رایگان فرم زیر را پر کنید.
کلام آخر
علاوه بر آنچه گفه شد مشکلات اجتماعی فراوانی وجود دارد که نوجوانان روزانه با آنها بدون اطلاع دیگران درگیر هستند، بنابراین باید توجه بیشتری به نوجوانان در این دوران شود و ممکن است والدین متوجه مشکل و نشانه ای درنوجوان خود نشوند، بنابراین توصیه می شود حتما با یک مشاوره خوب نوجوانان مشورت کنید.
سوالات متداول
یکی از دلایل درگیر شدن نوجوانان در معضلات اجتماعی عدم محبت والدین است. والدینی که مشغول کار هستند و به فرزندان خود بی توجهی می کنند، باعث می شود تا فرزندان خود در فعالیت های نادرستی مشغول شوند.
• مشکل را شناسایی کنید.
• به این فکر کنید، که چرا این مشکل وجود دارد.
• راه حل های مشکل را ارزیابی کنید.
• راه حل را عملی کنید
• در نهایت فرایند حل مسئله را ارزیابی کنید.